Ruwhaar Fandag

First Ruwhaar Fandag in Sweden!!! At the end of October we had a great meeting in Kalmar! All my "puppies" from S-litter of course, we see each other every year. This year was special, It turned out to be a small Fandag, because 8 of 11 dogs turned up! At the same weekend there was a dogshow, close to Kalmar, and we got there too! They have never seen so many dogs from this breed before! We had such a great time, we trained a little, finding objects, tracking, obedience. Ruwhaar owners are like family, right!? We all want to do this again!!! Time goes so fast when you have fun!!! Thanks to you all, I am so happy to be a part of this "family"!!! Monica/Dogcab´s

Heidi en Sieglinde

Ruwhaar Fandag 19-09-2017

Wij zijn superblij dat we in 2018 wederom de Ruwhaar Fandag mogen organiseren op het prachtige terrein van AG & BG Varsseveld. Op zaterdag 1 september 2018 zal voor de vierde keer deze Fandag vóór, dóór en mét eigenaren en liefhebbers van de Hollandse herder ruwhaar worden gehouden.

Ons doel is de Ruwharige Hollandse herder, een prachtig ras van eigen bodem, te promoten en eigenaren en liefhebbers bij elkaar te brengen.

De eerste editie in 2012 telde 54 ruwharen, de tweede editie telde er 66. In Heelweg mochten wij in 2016 83 ruwharen begroeten in de leeftijd van 7 weken tot ruim 13 jaar. Wat zou het fantastisch zijn om in 2018 de honderd te halen.

Natuurlijk is het een dag vol demo’s, workshops en gezellig samenzijn. Voor de demo’s/workshops zoeken wij ruwhaareigenaren die samen met zijn of haar ruwhaar een demo/workshop willen en kunnen geven. Lijkt het je leuk om samen met ons deze dag tot een succes te maken, neem dan via ruwhaarfandag@live.nl contact met ons op.

Heidi en Sieglinde

Ruwhaar Fandag 07-09-2017

3 jaar geleden werd tijdens de ruwhaar fandag een nestje geboren bij kennel van de Zilverstroom en een van deze pups is deze week zelf vader geworden van 9 ruwhaartjes in België bij kennel Basirguns.

Ook kregen wij goed nieuws uit Zweden. Daar wordt in het weekend van 29 september tot 1 oktober de eerste Ruwhaar Fandag gehouden. Wij wensen Monica en alle deelnemers heel veel plezier en succes met deze eerste Zweedse Fandag.

Voor de 4e editie van de RHFD zijn wij op zoek naar een locatie waar wij gebruik van mogen maken met mogelijkheid om te overnachten. Mogelijke data 8/9, 15/16, 22/23 of 29 september 2018. Dus mocht je een locatie weten, meldt je dan bij ons via onze mail.

Ruwhaar Fandag 17-09-2016

Deelnemers en bezoekers uit Tsjechië, België, Engeland, Duitsland en alle hoeken van Nederland waren ook dit keer met hun ruwhaar aanwezig om van deze dag een groot succes te maken.

Vele oude bekenden en ook veel nieuwe gezichten, die samen met hun ruwhaar naar Heelweg waren gekomen om deel te nemen aan tal van demonstraties en workshops. En de belangstelling voor een dag met allemaal ruwharen blijft groeien, de eerste editie in 2012 telde 54 ruwharen, de tweede editie telde er 66. In Heelweg mochten we dit keer 83 ruwharen begroeten in de leeftijd van 7 weken tot ruim 13 jaar.

Dit keer geen geboorte tijdens de fandag, maar net een paar dagen eerder zijn er bij kennel van de Eefdese Enk 6 ruwhaartjes geboren en is op 17-09-2016 Jan’s Pleuntje v. Inlands Akker gedekt door Candor-Sam van Jorita’s Home, dus hopelijk nog meer ruwhaartjes op komst.

Farm Food Hondenvoeding stelde goodie-bags beschikbaar en de RHFD had weer een leuk aandenken laten maken. Ook deze editie waren er weer tal van demonstraties en workshops waaraan de deelnemers mee konden doen.

Groot was de belangstelling voor het schapenhoeden, pakwerk, agility, apporteren en detectie. Iedereen kon na de demonstratie meedoen en zelf proberen. Joke en de schapen van landschapskudde Oost-Achterhoek, AG & BG Varsseveld, Klaus Jadatz en Tamar van The nose Knows nogmaals dank voor al jullie inspanningen.

Zoals altijd bij een evenement waarbij veel honden zijn betrokken is het belangrijk goed op je hond te letten en ongelukjes te voorkomen. Er zijn immers altijd honden die een persoonlijke ruimte nodig hebben en het aangelijnd niet prettig vinden dat een andere hond te dichtbij komt. Vaak vergeten wij, als mens, dit soort dingen, als we met elkaar aan het praten zijn.  Of gaan er maar van uit dat elke hond het prettig vindt om besnuffeld te worden door een onbekende. (Wij, als mens, vinden het toch ook niet fijn om ongevraagd omhelsd te worden door een vreemde ;) ) Helaas was er dit keer een incident tussen 2 honden, gelukkig is het hierbij gebleven en viel het achteraf mee.

Ook werd er tijdens de Ruwhaar Fandag een ‘Euro-race’ gehouden.

Een soort van rennen en roepen, waarbij je kon strijden om de snelste ruwhaar prijs. JME-dierbenodigdheden stelde voor de winnaars nog een extra prijs beschikbaar en de 4 winnaars kregen naast een certificaat en beker een mooie halsband.

Voor een euro kon je meedoen en de opbrengst kwam geheel ten goede aan stichting de Axel hof, een stichting voor begeleid wonen van een aantal jongeren met een beperking.

Met de Euro-race is € 77.80 opgehaald en de jongens zijn daarvan naar de bioscoop geweest en hebben na afloop een patatje gegeten. De oudste deelnemende ruwhaar was Arjan-Its v.’t Smalenbroek (14 jaar).

De uitslag was als volgt:
Tot 6 maanden:

 1. Ysbrant v.d. Merschebergh
 2. Ywald v.d. Merschebergh
 3. Ysbrecht v.d. Merschebergh

6 maanden – 1 jaar:

 1. Nuri
 2. Patser
 3. Rebel

1 jaar – 8 jaar:

 1. Bele vom Roneberg
 2. Sil
 3. Thirza van Treekzicht

8 jaar en ouder:

 1. Antar vom Airport Frankfurt
 2. Adowa Alpha vom Airport Frankfurt
 3. Sybe-Ids v.d. Bothof

We kunnen met elkaar terugkijken op een zeer geslaagde Fandag. Een dag vóór, dóór en mét liefhebbers van de Hollandse herder Ruwhaar, die zonder jullie niet mogelijk zou zijn geweest. Iedereen die op welke manier dan ook een bijdrage heeft geleverd nogmaals hartelijk dank.

Namens Heidi en Sieglinde

december 2015

Het jaar is omgevlogen en door omstandigheden heeft het up-daten van de website
een tijd stil gelegen

Na het nestje van Yfke en Harmi dat geboren is op de 2e ruwhaarfandag zijn er verschillende ruwhaartjes geboren en is het totale bestand flink uitgebreid.

Ook dit jaar zijn er in Finland, Zweden en Zwitserland nestjes geboren, de ruwhaar zit weer in de lift.

Wegens gezondheidsredenen heeft onze webmaster moeten besluiten haar werkzaamheden voor de RHFD te moeten neerleggen. Wij willen Femke hartelijk danken voor alles wat zij voor ons gedaan heeft en wensen haar alle goeds voor de toekomst.

Foto wedstrijd
Voor de info-pagina zijn we op zoek naar 4 nieuwe kanjers die het komend jaar de website en banner zullen vertegenwoordigen. Net als de vorige keer koppelen we er weer een foto-wedstrijd aan.

• De foto mag niet eerder op het internet geplaatst zijn
• Mail je foto in orgineel (liefst 300 dpi) naar foto-ruwhaarfandag@live.nl
• Insturen kan tot 31 december 24:00 uur
• Stemmen kan de hele maand januari via de facebook-pagina
• Op 1 februari maken we de winnaars bekend

15 september 2014

Ruwhaar Fandag 7 september, 2014
Deelnemers en bezoekers uit Finland, Oostenrijk, België, Duitsland en alle hoeken van Nederland waren aanwezig met hun ruwhaar om van deze dag een groot succes te maken.

Genoten hebben we, samen met u, van alle demonstraties, workshops, kennelpresentaties en al die ruwe koppies. Bij de vorige editie waren er 54 ruwharen aanwezig, dit keer mochten we 66 ruwharen begroeten. Vele oude bekenden en heel wat nieuwe gezichten waren naar Linde gekomen samen met hun ruwhaar. Ook de lang- en korthaar en de Laekense herder waren vertegenwoordigd.

Tevens ontvingen wij het goede nieuws dat tijdens de Fandag Yfke-Bente v.d. Eefdese Enk bevallen is van 5 prachtige ruwhaarpups, hoe uniek, de eerste ruwhaar-fandag-baby’s.

Graag bedanken wij:
• Onze sponsors Prins Petfoods, vv Dos’63, DTC sport, en alle andere sponsors, voor het mede mogelijk maken van deze dag.
• Het Duitse A-team, Joke, Adrienne, Minna, Willy & Ruud, voor het verzorgen van de demo’s en workshops.
• Ineke Fotolavie, voor het maken van de foto’s.
• Hondenspul.nl, Dogsteps en de NHC, voor het plaatsen van een stand.

Op onze Facebook pagina staan al verschillende foto’s die de sfeer heel goed weergeven.

Namens de organisatie hartelijk dank voor uw komst, zonder u zou het niet zo’n succes zijn geworden.

augustus 2014

Ruwhaar Fan Dag
Met nog een kleine maand te gaan komt de Fandag steeds dichterbij. Het programma is inmiddels bekend en wij zijn erg blij dat er weer veel ruwhaar eigenaren zich hebben aangemeld om dit spektakel mee te maken.

Aanmeldingen uit Finland, Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland, België en natuurlijk niet te vergeten alle hoeken van Nederland maken we er wederom een Internationaal treffen van.

Wij bedanken alvast DTC-sport en DOS’63 voor het mogelijk maken en beschikbaar stellen van de locatie en materialen om deze dag te kunnen organiseren.

Voor de workshops en demonstraties hebben wij de volgende mensen bereid gevonden een bijdrage
te leveren:

A-team uit Duitsland openings demonstratie en demo/workshop pakwerk
Een enthousiast team van ruwhaar eigenaren uit Duitsland die veel doet aan de promotie van de Hollandse Herder en in het bijzonder van de ruwhaar.
Adrienne de Regt-Brieffies workshops behendigheid
Met haar 2 ruwharen is zij een veel geziene deelneemster op behendigheidswedstrijden, zij loopt op hoog niveau wedstrijden en laat daarbij zien dat de ruwhaar prima in staat is om op hoog niveau mee te draaien.
Joke van Leeuwen- van Dijk demo/workshop treibball
Met haar 3 ruwharen is Joke hét gezicht op tal van evenementen om de Hollandse herder te promoten en één van de drijfveren achter het promoten van schapenhoeden met de Hollander.
Minna Yrjana demo/workshop dogdance/trickdog
Al jaren actief met honden in verschillende takken van sport.
Helaas door omstandigheden niet meer in bezit van een ruwhaar,
maar wie weet wat de toekomst gaat brengen.


1 juni 2014

Op bezoek bij één van onze sponsors
Op 23 mei was ik één van de speciale gasten die een kijkje mochten nemen in de fabriek van Prins Petfoods, onze sponsor. Klik hier voor het verslag van deze leuke dag.

Wil je zelf ook een keer als special guest deze dag meemaken, kijk dan snel op de website van www.prinspetfoods.nl voor meer informatie en aanmelden.

Inschrijving Ruwhaar Fandag
De eerste inschrijvingen voor de RHFD zijn alweer binnen en de tellers staan op dit moment op 39 ruwharen, 4 langharen, 1 korthaar en 2 Laekense herders. Niet alleen uit veiligheid overwegingen, maar ook in verband met een verrassing willen wij erg graag weten hoeveel mensen en honden aanwezig zijn. Vandaar dat wij dan ook graag uw aanmelding ontvangen. Inschrijven kan tot 17 augustus. Het aanmeldingsformulier kunt u downloaden op uw computer vervolgens invullen en via post/email naar ons toe sturen.

Klik hier om het aanmeldingsformulier te downloaden
Click here to download the registrationform

Nieuwe fotowedstrijd
Het is weer tijd voor een nieuwe wedstrijd. Beantwoordt de volgende vraag:

Wat hebben de Hollandse herder en Prins Petfoods gemeen?

Stuur uw antwoord samen met een mooie foto van uw ruwhaar naar foto-ruwhaarfandag@live.nl
U kunt uw antwoord en foto inzenden tot 15 juli, waarna wij vervolgens alle foto’s met het juiste antwoord in een album op onze facebook pagina plaatsen. Vervolgens kunt u tot 1 september stemmen op de mooiste foto. De winnaar kan zijn/haar prijs tijdens de Ruwhaar Fandag op
7 september in ontvangst nemen.

1 mei 2014

Aanmeldingsformulier / Registrationform
Over een kleine vier maanden is het weer zover. De tweede ruwhaarfandag is dan een feit.
De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang en het programma ligt grotendeels vast. Met onder andere behendigheid, treibball, dogdance en niet te vergeten het Duitse A team en nog veel,
veel meer, hopen wij er samen met u weer een gezellige dag van te maken.

Om verrassingen te voorkomen, willen we graag weten hoeveel deelnemers er komen. Daarvoor hebben we, net als de vorige keer, een inschrijf formulier gemaakt. Deze kunt u na het downloaden op de computer invullen en via post/email naar ons toe sturen.

Rond juli volgt er informatie over kamperen en overnachtingsmogelijkheden in de omgeving.

Klik hier om het aanmeldingsformulier te downloaden
Click here to download the registrationform

12 april 2014

NHC Nestendag
Tijdens de nestendag van de Nederlandse Herdershonden Club op 12-04-2014 j.l. waren 4 ruwhaar nesten aanwezig en Wink v.d. Eefdese Enk liet zich zien bij de inventarisatie. Geweldig dat zelfs van een in Zwitserland geboren nest een aantal nakomelingen aanwezig waren. Erg leuk om te zien hoe alle ruwharen zijn uitgegroeid.

Om buiten de uitgenodigde nesten nog meer ruwharen naar Utrecht te krijgen, hadden wij,
via facebook, een win-actie georganiseerd, waar elke aanwezige ruwhaar aan mee kon doen.

Iedereen die naar de nestendag zou gaan kon op de ruwhaar fandag pagina van facebook de stamboomnaam van zijn of haar ruwhaar invullen en uit alle stamboomnamen werd Oskar Hendrik van Bennewold de gelukkige winnaar. Hij kon tijdens de nestendag een verrassingspakket ophalen.

Ook werden de inmiddels ‘beroemde’ RHFD-cupcakes uitgedeeld door Heidi.

2 januari 2014

Winnaars Fotowedstrijd
Via facebook zochten wij naar 5 nieuwe gezichten voor de footer van deze website.
Uit alle 38 inzendingen zijn de volgende 5 foto’s door u gekozen en deze 5 ruwharen zijn in 2014
hét gezicht van website, flyer’s etc.

Ubor-Rodo v.d. Bothof, Jan’s Shrek van Inlands Akker, Jelle, Usskelte-Rodo v.d. Bothof
en Aloha Kâkou Riek Wai-Kiki van harte gefeliciteerd!

Wij bedanken alle deelnemers voor het insturen van hun foto’s en U voor het stemmen.

Klik hier om de foto’s te bekijken die hebben deelgenomen aan de fotowedstrijd.

11 december 2013

Fotowedstrijd
Via facebook zijn wij op zoek naar 5 nieuwe gezichten voor de footer van deze website. Inmiddels is het insturen van foto’s niet meer mogelijk, maar u kunt nog tot en met 31-12-2013 stemmen door een ‘like’ te geven aan uw voorkeur.

Uit alle 38 inzendingen kiezen we dan 5 foto’s die in 2014 het nieuwe gezicht zijn van deze website. De foto’s die deelnemen zijn te vinden op facebook via onderstaande link.

Klik hier om de foto’s te bekijken die deelnemen aan de fotowedstrijd.

11 december 2013

RHFD 2014
Op 7 september 2014 vindt de tweede Ruwhaar Fandag plaats.

Terrein Voetbalvereniging DOS’63
Vuile Riete 13A
7925 PL Linde
Drente, Nederland

Meer informatie en een inschrijfformulier kunt u binnenkort op de website vinden.

16 november 2013

Heer Alex v.’t Vrijbuitersnest geslaagd voor IPO III
Op 16 november zijn Heer Alex v.’t Vrijbuitersnest en geleider Willy Gerkes geslaagd voor IPO III, een geweldige prestatie!

24 oktober 2013

Overlijden Flip Tienkamp
Afgelopen woensdag kregen wij het droevige nieuws dat één van de grootste Ruwhaarfans, Flip Tienkamp van kennel v.t. Vrijbuitersnest, plotseling is overleden.

We zullen zijn ervaring, kennis en liefde voor de ruwhaar enorm gaan missen.

Langs deze weg willen wij familie, vrienden en alle betrokkenen veel sterkte wensen met dit plotselinge verlies.

4 september 2013

Winnaars fotowedstrijd 2013
De facebook-fotowedstrijd is afgelopen en uit de ruim 150 foto-inzendingen zijn 4 foto’s door jullie gekozen om de komende 3 maanden hét gezicht van de ruwhaarfandag-website te zijn. Geweldig dat er zoveel foto’s zijn gestuurd en we met elkaar hebben gestemd om de mooiste foto uit te kiezen. Hartelijk dank daarvoor.

22 juli 2013

Kampioenschapsclubmatch NHC 16 juni
HSCD clubmatch in combinatie met Hollanderfandag 24 & 25 augustus

Tijdens de kampioensclubmatch hebben wij de wedstrijd ‘wie is de sportiefste baas/Hollander combinatie’ georganiseerd voor alle deelnemende Hollanders. Er was een rally-o parcours uitgezet en ook kregen de deelnemers 4 vragen te beantwoorden.

Alle deelnemers ontvingen een medaille en de beker ging naar één van de buitenlandse deelneemsters. Het was Mira Salminen, uit Finland, met ruwhaar Harmi die de snelste tijd wist te behalen. Op de voet gevolgd door Jris Weiss met ruwhaar Lani Lotje en Michiel Ilmer met korthaar Jari van Stavast.

Op zaterdag 24 augustus vindt de Duitse Clubmatch plaats en aansluitend op zondag 25 augustus de eerste Duitse HollanderFandag. Een weekend vol show, sport en plezier. Een en ander vindt plaats op de windhondenrenbaan te Gelsenkirchen.

Meer informatie en aanmelden www.fantag.hscd-ev.de

22 mei 2013

Kampioensclubmatch NHC 16 juni
HSCD clubmatch in combinatie met Hollanderfandag 24 & 25 augustus

Op zondag 16 juni vindt de jaarlijkse Kampioensclubmatch van de Hollandse Herder plaats op het terrein van de URV, Burgemeester Norbruislaan, 3555 EZ Utrecht/Zuilen. Inschrijving kan online via de website van de NHC: www.hollandseherder.nl

Wij willen als RHFD graag van die gelegenheid gebruik maken om de prachtige ruwharen en hun eigenaren die we hebben leren kennen tijdens de ruwhaarfandag weer terug te zien. En al die andere ruwharen die om wat voor een reden dan ook niet aanwezig waren te ontmoeten. Het zou toch fantastisch zijn om meer dan 50 ruwharen te kunnen bewonderen in een showring. Schrijf dus allemaal uw ruwhaar in voor deze dag.

Wij verzorgen doorlopend op deze dag de wedstrijd ‘wie is de sportiefste baas/Hollander combinatie’ Een wedstrijd voor alle variëteiten, jong of oud, die deelnemen aan de clubmatch.
De sportiefste combinatie wint de eerste RHFD-beker.

Op zaterdag 24 augustus vindt de Duitse Clubmatch plaats en aansluitend op zondag 25 augustus de Fandag. Een weekend vol show, sport en plezier. Een en ander vindt plaats op de windhondenrenbaan te Gelsenkirchen. Nadere informatie volgt zo spoedig mogelijk, dus houdt de website www.hscd-ev.de in de gaten.

5 febuari 2013

HSCD Hollandse Herder Fan Dag 2013
Klik op de afbeelding om de poster te downloaden.

29 januari 2013

Afra-Femke van Neerlands Pracht
“Ik word op 6 maart 16 jaar!” Haar moeder was Tjitske fen Froja‘s Hûs, haar vader was Heer Swieber van ‘t Vrijbuitersnest. Fokker: Hanny en Dirk Huisman uit Utrecht.

20 november 2012

BD Spijkernisse - 18 november 2012
Heer Aaron (Arno) van het Vrijbuitersnest - IPO 3 afd. A 90 punten, beste A.

28 augustus 2012

RHFD in het Dierennieuws
Klik hier om het artikel te bekijken

25 augustus 2012

Het programma is bekend!
Klik hier om de programmaflyer te downloaden

24 augustus 2012

Onze Duitse Ruwhaarvrienden zijn 16 september ook van de partij!!!
Klik op de flyer om hem te downloaden

HSCD

31 juli 2012

DNA profiel vastleggen tijdens de RHFD
Klik hier voor de uitleg
Klik hier voor het aanvraagformulier

23 juli 2012

RHFD op de website van Hart voor Dieren
Klik hier om het artikel te bekijken

18 juli 2012

NK Hollandse Herders 14 juli 2012
Heer Alex van het Vrijbuitersnest - Beste IPO 1 & Beste Ruwhaar

16 juni 2012