Nieuws

2 september 2018

Het zit er weer op - bedankt

2018-09-02 10:21:04


Met 82 ruwharen uit Estland, Tsjechië, Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, België en alle delen van Nederland hebben we weer een fantastische dag beleefd. Het was prachtig weer en op een paar kleine schermutselingen na is de dag prima verlopen. Vele oude bekenden gezien en gesproken, leuke nieuwe ruwhaareigenaren leren kennen. 

Dank aan AG/BG Varsseveld, Husse Overijssel voor de goody-bags en de prijzen voor de Euro-race, Fun & Learn, T.R. Texstyling, Kennel v.'t Noorder Erf voor de mooie gebrande prijzen, Joke, Tamar, Marita en Monika, Danielle, Iris, Joop en Diana en Jan, Ineke, Margreet, Berry en Esther.

En niet te vergeten alle sponsoren en deelnemers bedankt, zonder jullie was deze dag niet mogelijk geweest.

Heidi en Sieglinde

Fandag 2018

25 augustus 2018

Laatste nieuws

2018-08-25 08:52:46


Met nog een week te gaan staat de teller van ingeschreven ruwharen op ruim 80! Een ongekend hoog aantal en nog nooit eerder behaald.

 

Voor aspirant-keurmeesters Danielle en Iris een fantastische kans om zoveel mogelijk ruwharen te kunnen keuren, want zelfs op de WDS bleven de inschrijvingen ruim onder de 10 ruwharen.

 

Ook de titer-sessie, in samenwerking met dierenarts Saskia Kruithof heeft voldoende aanmeldingen om door te kunnen gaan.

 

Voor de traditionele BBQ, op 31 augustus, kan nog aangemeld worden t/m 26 augustus, kosten zijn €15,-

 

Nu maar hopen dat ook de weergoden ons goed gezind zijn volgende week, we maken er weer een fantastische dag van voor onze prachtige ruwharen.

 

Tot volgende week.

 

 

 

12 augustus 2018

Nieuwe Website online en laatste nieuws

2018-08-12 19:37:46


Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat. De nieuwe website is (eindelijk) online. Er zijn nog een aantal kleine zaken niet helemaal klaar, maar dit volgt zo spoedig mogelijk.

 

Inschrijven voor de RHFD is vanaf nu mogelijk rechtstreeks vanaf de website.

 

Inschrijven

 

Iedereen die de ruwhaarfandag al eens bezocht heeft, heeft een aantal nieuwsbrieven ontvangen, voor ons een mogelijkheid om te checken of alle mailadressen nog kloppen en voor u de mogelijkheid om eventuele wijzigingen aan ons door te geven en alvast in te schrijven voor de Fandag van 1 september.

 

In 2016 vond de eerste variëteitskruising plaats tussen een ruwhaar en een korthaar, dit ter verbreding van de kleine genenpool. Dat er wat moet gebeuren is overduidelijk en wij willen dan ook de fokkers die hun teef hiervoor beschikbaar stellen (en hebben gesteld) hartelijk danken.

Meer informatie over de variëteitskruising tussen ruwhaar x korthaar is te vinden op de website van de NHC, www.hollandseherder.nl

Inmiddels heeft er in 2017 ook een ruko-combinatie plaatsgevonden in Zwitserland en op 1 maart van dit jaar is de 2e generatie ruko geboren, ook in Zwitserland.

Neemt niet weg dat er tussen de laatste Fandag en nu erg weinig ruwhaartjes zijn bijgekomen en het van groot belang is dat we met elkaar zo breed mogelijk gebruik maken van alle, geschikte ruwharen.

 

Dus heeft u een ruwhaar, houd hem of haar beschikbaar voor de fokkerij, doe v.a. de leeftijd van ongeveer een jaar de vereiste gezondheidsonderzoeken en neem deel aan de inventarisatie keuring, die 2x per jaar plaatsvindt tijdens de nestendagen van de NHC.

En laat zonder medische reden uw ruwhaar niet castreren voordat hij zowel geestelijk als lichamelijk uitgegroeid is. 

 

9 oktober 2017

Eerste RHFD in Zweden

2018-08-04 09:22:25


First Ruwhaar Fandag in Sweden!!! At the end of October we had a great meeting in Kalmar! All my "puppies" from S-litter of course, we see each other every year. This year was special, It turned out to be a small Fandag, because 8 of 11 dogs turned up! At the same weekend there was a dogshow, close to Kalmar, and we got there too! They have never seen so many dogs from this breed before! We had such a great time, we trained a little, finding objects, tracking, obedience. Ruwhaar owners are like family, right!? We all want to do this again!!! Time goes so fast when you have fun!!! Thanks to you all, I am so happy to be a part of this "family"!!! Monica/Dogcab´s


Heidi en Sieglinde

19 september 2017

RHFD 2018

2018-08-11 11:39:16


Wij zijn superblij dat we in 2018 wederom de Ruwhaar Fandag mogen organiseren op het prachtige terrein van AG & BG Varsseveld. Op zaterdag 1 september 2018 zal voor de vierde keer deze Fandag vóór, dóór en mét eigenaren en liefhebbers van de Hollandse herder ruwhaar worden gehouden.

 

Ons doel is de Ruwharige Hollandse herder, een prachtig ras van eigen bodem, te promoten en eigenaren en liefhebbers bij elkaar te brengen.

 

De eerste editie in 2012 telde 54 ruwharen, de tweede editie telde er 66. In Heelweg mochten wij in 2016 83 ruwharen begroeten in de leeftijd van 7 weken tot ruim 13 jaar. Wat zou het fantastisch zijn om in 2018 de honderd te halen.

 

Natuurlijk is het een dag vol demo’s, workshops en gezellig samenzijn. Voor de demo’s/workshops zoeken wij ruwhaareigenaren die samen met zijn of haar ruwhaar een demo/workshop willen en kunnen geven. Lijkt het je leuk om samen met ons deze dag tot een succes te maken, neem dan via ruwhaarfandag@live.nl contact met ons op.

 

Heidi en Sieglinde

 

Inschrijven

7 september 2017

Aankondiging RHFD in Zweden

2018-08-04 09:34:59


3 jaar geleden werd tijdens de ruwhaar fandag een nestje geboren bij kennel van de Zilverstroom en een van deze pups is deze week zelf vader geworden van 9 ruwhaartjes in België bij kennel Basirguns.

 

Ook kregen wij goed nieuws uit Zweden. Daar wordt in het weekend van 29 september tot 1 oktober de eerste Ruwhaar Fandag gehouden. Wij wensen Monica en alle deelnemers heel veel plezier en succes met deze eerste Zweedse Fandag.

 

 

Voor de 4e editie van de RHFD zijn wij op zoek naar een locatie waar wij gebruik van mogen maken met mogelijkheid om te overnachten. Mogelijke data 8/9, 15/16, 22/23 of 29 september 2018. Dus mocht je een locatie weten, meldt je dan bij ons via onze mail.

17 september 2016

RHFD 2016

2018-08-04 09:41:33


Deelnemers en bezoekers uit Tsjechië, België, Engeland, Duitsland en alle hoeken van Nederland waren ook dit keer met hun ruwhaar aanwezig om van deze dag een groot succes te maken.

 

Vele oude bekenden en ook veel nieuwe gezichten, die samen met hun ruwhaar naar Heelweg waren gekomen om deel te nemen aan tal van demonstraties en workshops. En de belangstelling voor een dag met allemaal ruwharen blijft groeien, de eerste editie in 2012 telde 54 ruwharen, de tweede editie telde er 66. In Heelweg mochten we dit keer 83 ruwharen begroeten in de leeftijd van 7 weken tot ruim 13 jaar.

 

Dit keer geen geboorte tijdens de fandag, maar net een paar dagen eerder zijn er bij kennel van de Eefdese Enk 6 ruwhaartjes geboren en is op 17-09-2016 Jan’s Pleuntje v. Inlands Akker gedekt door Candor-Sam van Jorita’s Home, dus hopelijk nog meer ruwhaartjes op komst.

 

Farm Food Hondenvoeding stelde goodie-bags beschikbaar en de RHFD had weer een leuk aandenken laten maken. Ook deze editie waren er weer tal van demonstraties en workshops waaraan de deelnemers mee konden doen.

 

Groot was de belangstelling voor het schapenhoeden, pakwerk, agility, apporteren en detectie. Iedereen kon na de demonstratie meedoen en zelf proberen. Joke en de schapen van landschapskudde Oost-Achterhoek, AG & BG Varsseveld, Klaus Jadatz en Tamar van The nose Knows nogmaals dank voor al jullie inspanningen.

 

Zoals altijd bij een evenement waarbij veel honden zijn betrokken is het belangrijk goed op je hond te letten en ongelukjes te voorkomen. Er zijn immers altijd honden die een persoonlijke ruimte nodig hebben en het aangelijnd niet prettig vinden dat een andere hond te dichtbij komt. Vaak vergeten wij, als mens, dit soort dingen, als we met elkaar aan het praten zijn. Of gaan er maar van uit dat elke hond het prettig vindt om besnuffeld te worden door een onbekende. (Wij, als mens, vinden het toch ook niet fijn om ongevraagd omhelsd te worden door een vreemde ;) ) Helaas was er dit keer een incident tussen 2 honden, gelukkig is het hierbij gebleven en viel het achteraf mee.

 

Ook werd er tijdens de Ruwhaar Fandag een ‘Euro-race’ gehouden.

 

Een soort van rennen en roepen, waarbij je kon strijden om de snelste ruwhaar prijs. JME-dierbenodigdheden stelde voor de winnaars nog een extra prijs beschikbaar en de 4 winnaars kregen naast een certificaat en beker een mooie halsband.

 

Voor een euro kon je meedoen en de opbrengst kwam geheel ten goede aan stichting de Axel hof, een stichting voor begeleid wonen van een aantal jongeren met een beperking.

 

Met de Euro-race is € 77.80 opgehaald en de jongens zijn daarvan naar de bioscoop geweest en hebben na afloop een patatje gegeten. De oudste deelnemende ruwhaar was Arjan-Its v.’t Smalenbroek (14 jaar).

 

De uitslag was als volgt:

 

Tot 6 maanden:

 1. Ysbrant v.d. Merschebergh
 2. Ywald v.d. Merschebergh
 3. Ysbrecht v.d. Merschebergh

6 maanden – 1 jaar:

 1. Nuri
 2. Patser
 3. Rebel

1 jaar – 8 jaar:

 1. Bele vom Roneberg
 2. Sil
 3. Thirza van Treekzicht

8 jaar en ouder:

 1. Antar vom Airport Frankfurt
 2. Adowa Alpha vom Airport Frankfurt
 3. Sybe-Ids v.d. Bothof

We kunnen met elkaar terugkijken op een zeer geslaagde Fandag. Een dag vóór, dóór en mét liefhebbers van de Hollandse herder Ruwhaar, die zonder jullie niet mogelijk zou zijn geweest. Iedereen die op welke manier dan ook een bijdrage heeft geleverd nogmaals hartelijk dank.

 

Namens Heidi en Sieglinde

1 december 2015

Fotowedstrijd

2018-08-04 09:48:15


Het jaar is omgevlogen en door omstandigheden heeft het up-daten van de website een tijd stil gelegen

 

Na het nestje van Yfke en Harmi dat geboren is op de 2e ruwhaarfandag zijn er verschillende ruwhaartjes geboren en is het totale bestand flink uitgebreid.

 

Ook dit jaar zijn er in Finland, Zweden en Zwitserland nestjes geboren, de ruwhaar zit weer in de lift.

 

Wegens gezondheidsredenen heeft onze webmaster moeten besluiten haar werkzaamheden voor de RHFD te moeten neerleggen. Wij willen Femke hartelijk danken voor alles wat zij voor ons gedaan heeft en wensen haar alle goeds voor de toekomst.

 

Fotowedstrijd

Voor de info-pagina zijn we op zoek naar 4 nieuwe kanjers die het komend jaar de website en banner zullen vertegenwoordigen. Net als de vorige keer koppelen we er weer een foto-wedstrijd aan.

 • De foto mag niet eerder op het internet geplaatst zijn
 • Mail je foto in orgineel (liefst 300 dpi) naar foto-ruwhaarfandag@live.nl
 • Insturen kan tot 31 december 24:00 uur
 • Stemmen kan de hele maand januari via de facebook-pagina
 • Op 1 februari maken we de winnaars bekend

15 september 2014

RHFD 2014

2018-08-04 09:54:51


Ruwhaar Fandag 7 september, 2014

 

Deelnemers en bezoekers uit Finland, Oostenrijk, België, Duitsland en alle hoeken van Nederland waren aanwezig met hun ruwhaar om van deze dag een groot succes te maken.

 

Genoten hebben we, samen met u, van alle demonstraties, workshops, kennelpresentaties en al die ruwe koppies. Bij de vorige editie waren er 54 ruwharen aanwezig, dit keer mochten we 66 ruwharen begroeten. Vele oude bekenden en heel wat nieuwe gezichten waren naar Linde gekomen samen met hun ruwhaar. Ook de lang- en korthaar en de Laekense herder waren vertegenwoordigd.

 

Tevens ontvingen wij het goede nieuws dat tijdens de Fandag Yfke-Bente v.d. Eefdese Enk bevallen is van 5 prachtige ruwhaarpups, hoe uniek, de eerste ruwhaar-fandag-baby’s.

 

Graag bedanken wij:

 • Onze sponsors Prins Petfoods, vv Dos’63, DTC sport, en alle andere sponsors, voor het mede mogelijk maken van deze dag.
 • Het Duitse A-team, Joke, Adrienne, Minna, Willy & Ruud, voor het verzorgen van de demo’s en workshops.
 • Ineke Fotolavie, voor het maken van de foto’s.
 • Hondenspul.nl, Dogsteps en de NHC, voor het plaatsen van een stand.

Op onze Facebook pagina staan al verschillende foto’s die de sfeer heel goed weergeven.

 

Namens de organisatie hartelijk dank voor uw komst, zonder u zou het niet zo’n succes zijn geworden.

 

 

1 augustus 2014

Voorbereidingen RHFD 2014

2018-08-11 11:39:37


Ruwhaar Fan Dag

Met nog een kleine maand te gaan komt de Fandag steeds dichterbij. Het programma is inmiddels bekend en wij zijn erg blij dat er weer veel ruwhaar eigenaren zich hebben aangemeld om dit spektakel mee te maken.

 

Aanmeldingen uit Finland, Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland, België en natuurlijk niet te vergeten alle hoeken van Nederland maken we er wederom een Internationaal treffen van.

 

Wij bedanken alvast DTC-sport en DOS’63 voor het mogelijk maken en beschikbaar stellen van de locatie en materialen om deze dag te kunnen organiseren.

 

Voor de workshops en demonstraties hebben wij de volgende mensen bereid gevonden een bijdrage te leveren:

 

A-team uit Duitsland openings demonstratie en demo/workshop pakwerk
Een enthousiast team van ruwhaar eigenaren uit Duitsland die veel doet aan de promotie van de Hollandse Herder en in het bijzonder van de ruwhaar.
Adrienne de Regt-Brieffies workshops behendigheid
Met haar 2 ruwharen is zij een veel geziene deelneemster op behendigheidswedstrijden, zij loopt op hoog niveau wedstrijden en laat daarbij zien dat de ruwhaar prima in staat is om op hoog niveau mee te draaien.
Joke van Leeuwen- van Dijk demo/workshop treibball
Met haar 3 ruwharen is Joke hét gezicht op tal van evenementen om de Hollandse herder te promoten en één van de drijfveren achter het promoten van schapenhoeden met de Hollander.
Minna Yrjana demo/workshop dogdance/trickdog
Al jaren actief met honden in verschillende takken van sport. 
Helaas door omstandigheden niet meer in bezit van een ruwhaar, 
maar wie weet wat de toekomst gaat brengen.

 

 

Aanmelden